Kauhavan Ratsastusseuran puheenjohtajat:

1984 - 1989 Anne Rintala-Syväjärvi
1990 - 1992 Sari Jakku
1993 - 1994 Soile Isosomppi
1995 - 2002 Päivi Alanen
2003 - 2005 Anne Rintala-Syväjärvi
2006 - 2012 Päivi Alanen
2013 -> Sanna Huhtala

HISTORIIKKIA, OSA 1

Ensimmäiset kymmenen vuotta
KaRS perustettiin Kauhavan kunnantalolla 7.2.1984 kolmen perustajajäsenen voimin. He olivat Martti Pernaa, Pentti Rantavuori ja Anne Rintala. Puheenjohtajaksi valittiin Anne Rintala, sihteeriksi Sari Jakku, rahastonhoitajaksi Jaakko Perälä. Johtokunnan muina jäseninä toimivat Pirjo Panula, Lasse Huhtala ja Martti Pernaa.

--------------------

Ennen tätä kohtalon päivää oli tapahtunut seuraavaa:
Anne Rintala toimi Kauhavalla 4H-neuvojana v.1979 alkaen ja innosti tyttöjä mukaan hevosharrastukseen. Aktiivisia hevoskerholaisia olivat mm. Riitta Rantavuori (nyk. Hölsömäki) ja Helinä Lakso, jotka tänään kuuluvat molemmat KaRS:n johtokuntaan. Aloimme kulkea ratsastamassa lähiseutujen ratsastuskouluilla, mm. Seinäjoella, Nurmossa ja Kauhajoella. 4H:n alaisiaratsastusleirejä järjestettiin tuolloin Karjanlahdessa Tervosen mäellä. Hevosia vuokrattiin mm. Seinäjoen Ratsastajilta (Huli, Gyrsa, Dari...), Nurmon Koivusalosta (Laki, Loppana, Emppu Tytti, Uuno, Lystin-Muisto, Camilla, Shirley...) ja Kauhajoen Ratsastajilta (Kisly, Bricken, Deppe, Penny, Junnu...) Opettajina toimivat Tuija Liukkonen Vaasasta ja Tuula Kujanpää (nyk. Harmanen) Kauhajoelta. Leiriläisiä oli jo silloin, kuten nykyisinkin, myös muualta kuin Kauhavalta, mm. Tampereelta ja Saudi-Arabiasta. Kentistä ei ollut tietoakaan. Kun yksi pellonpala meni huonoksi, siirryttiin toiselle pellolle. Leiripaikkana toimi nyt jo purettu Mäkelän vanha talo. Siellä kummitteli! Vettäkään ei tullut. Pesulla käytiinnaapurin karjakeittiössä.

Aktiiviiset kerholaistytöt ehtivät hoidella Seinäjoen maatalousnäyttelyssä lemmikkieläinosastolla hevosia ym. eläimiä sekä taluttaa jukuripäisiä Kokkolan Ratsastajien poneja ja kiltimpiä Kauhajoen poneja juhannuskentällä tykkien jylistessä.

Kolmen Mäkelän kesän jälkeen lähdimme Kauhajoen Nummijärvelle leirille monella autolla kaikkine varusteinemme. Yksi autoista oli vuokrabussi, joka muuten toimi, mutta avaimia ei löytynyt mistään. Apuun tuli kilpaileva autonvuokraaja, joka saikin meistä uskolliset asiakkaat tuleviksi vuosiksi. Nummijärven rannalla odottivat Kauhajoen Ratsastajien hepat vanhan kansakoulun ympäristössä laitumella. Aivan vierestä kulki valtatie, jonne kaikki kymmenen pollea karkasivat eräänä pimeänä yönä.

Seuraavana kesänä v.1983 matkasimme Alajärvelle Matintuvan Tuulan kotiin ratsastusleirille. Siellä yövyimme ullakolla ja kolme pollea (mm. Hokki) tekivät kuusituntisia työpäiviä. Tulomatkalla pikkubussissa päätimme, että nyt tämä reissaaminen saa riittää. Perustetaan oma ratsastusseura ja järjestetään oma leiri!

Toiminta alkoi vilkkaasti. Pidimme kerhokokouksia, arpajaiset sekä Pernaalla esteidentekotalkoot. Dante-poni vuokrattiin tuntien pitämistä varten. Kesällä olimme oman seuran nimissä leirin talkootöissä Mäenpään hiihtomajalla tehden hevosille laitumia ja ratsastuskentän aitausta. Myös heinää tehtiin talkoilla. Leiriläiset yöpyivät hiihtomajalla. Opettajana toimi Matti Rintala Vaasasta. Keittäjänä kaikilla leireillämme toimi Maria Pelkonen. Hevoset olivat tällä kertaa Jalasjärveltä (mm. Wilma). Ratsastusleirin aikana eräänä yönä hevoset karkasivat syystä, että pikkuponi oli piehtaroinut ampiaispesään. Siitä kimpaantuneena se oli potkaissut aidan kumoon ja kaikki neljä pillastunutta hevosta olivat painuneet yön syliin. No, aamullaselvisi, että hevoslauma oli ehtinyt pyörähtää lähes jokaisen lähistöllä olevan talon kasvimaalla ja isoin, Wilma, makasi veto-ojassa kuin lehmä nevassa. Se saatiin ylös vasta erinäisten operaatioiden jälkeen traktorien avulla. Eläinlääkäri tarkasti hevoset ja kun mitään vaurioita ei ollut tullut, lähdimme etukäteen suunnitellulle maastoretkelle. Retki suuntautui kohti tutkaa Kukkuran metsästysmajan kautta ja kiemurteli takaisin Susivuoren metsäautotietä. Taisi olla ensimmäinen neljän ratsun maastovaellus Kauhavalla.

Talvisin normaalirutiineihin kuuluivat pikkujoulut ja joulumyyjäiset. Keväällä 1985 tehtiin retki ' Anne Rintala-Syväjärventallille Kortesjärvelle. Edelleen kuljettiin ratsastamassa Jalasjärvellä ja Vaasan Hubertuksella. Lastenjuhlat järjestettiin Keskustan koululla tavoitteena saada rahaa niin paljon, että se riittäisi oman hevosen hankkimiseen. Tämä haave on edelleen toteutumatta johtuen varmaan itse hevosen ylläpidon kalleudesta. Sensijaan usealla jäsenellämme on tai on ollut oma polle.

Vuonna 1986 osallistuimme kansalaisopiston ideoimaan TOP-toimintapäivään vuokraten hevoset Jalasjärveltä. Esitimme koulukeskuksen pihassa estehyppyjä ja pääsimme televisioonkin. Sisätiloissa meillä oli oma toiminnastamme kertova osasto runsaine rekvisiittoineen. Kesällä kävimme ratsastusleirillä Jalasjärvellä Sisko Tukevan tallilla. Opettajana toimi Merja Sorvari Kauhajoelta. Kauhavan Ratsastusseuran alajaosto perustettiin 1986 Kortesjärvelle, koska Anne oli muuttanut sinne pysyvästi asumaan. Toiminta alkoi sielläkin omatoimisella varojen keräämisellä; arpajaisia,myyjäisiä, lastenjuhlat ja talutusratsastusta. Rahaa taas kului ratsastusretkiin Pietarsaareen ja muualle. Ratsastusleiriä varten käytiin katsastamassa hevosia Vimpelissä.

Vuonna 1987 vuokrattiin Kauhavalle sirkusponi Hans. Tämä lehmänkirjava, pullea poni asusteli Tapani Lahden tallilla Kosolan mäellä, jossa sillä annettiin myös ratsastustunteja. Koulutuksensa mukaisesti Hans näytti meille muutamat temput! Kuitenkin Hans pelasi hyvin talutusratsastuksessa markkinoilla, tunneilla ja leirillä - ellei sitten ryhtynyt kesken kaiken näyttelemään kuollutta. Samana vuonna Anne alkoi järjestää ratsastusleirejäkotonaan Kortesjärvellä. Leirejä on siitä pitäen sitten ollutkin lähes joka kesä. Hevosia vuokrattiin aluksi Vimpelin heppafrendeiltä (Schick, Magis, Debuit, Nöpöstiina, Postin-Merkki), myöhemmin myös yksityisiltä (Pontus ja Sindy Ylistarosta, Caballero Lahdesta, Hupi ja Tur Kortesjärveltä). Opettajana toimi Minna-Kaisa Juonolainen Vantaalta, myöhemmin Katja Hautala Nastolasta. Tavanomaisista ratsastusleireistä poiketen järjestettiin keskellä viikkoa vanhempainillat, jolloin tytöt esiintyivät vanhemmilleen ratsastaen. Hepat oli suittu juhlakuntoon ja harjat ja hännät letitetty. Opettajat tai leiriavustajat hyppivät esteitä. Annen opiskelujen takia Toora-poni oli välillä Kauhavalla vuokrattuna ja sitä hoiti Niina Pernaa. Niina myös kisasi Tooralla esteratsastuksessa vaihtelevalla menestyksellä. Keskustan ja Pelkolan koulun oppilaat kävivät tutustumassa Tooraan.

Keväällä 1989 muutamat Kauhavan keskustassa asuvat tytöt saivat tarpeekseen siitä, että lähellä Kauhavaa ei ollut minkäänlaista ratsastuskoulua. Tomerina tyttöinä he hankkivatkin Kauhavan kaupungilta autiotilan ratsastajien käyttöön. Se oli kuitenkin huonokuntoinen ja aivan liian lähellä keskustaa, joten johtokunta ei ollut oikein innostunut asiasta. Onneksi Jakun Sari pelasti tilanteen. Hän hankki Rivelin ja Toora-poni siirtyi Jakkulan talliin vuokralle. Sari ryhtyi pyörittämään pienimuotoista ratsastuskoulutoimintaa omalla neljän hevosen tallillaan. Nouse Ratsaille-teemapäivää vietettiin Jakkulan tallilla syksyllä 1989. Ja kuinka ollakaan; Sari suostui Kauhavan Ratsastusseuran puheenjohtajaksi syyskokouksessa.

Talvella 1990 Sari järjesti mm. hiihtolomaleirin. Johtokunta retkeili SRL:n kevätkokouksessa Pieksämäellä ja tutustui siellä kouluratsastuskilpailuihin. Ratsastusretkillä kuljettiin edelleen Nurmon maneesissa, Pietarsaaressa ja Kokkolassa. Useana pääsiäisenä Sari on järjestänyt KaRS:n pääsiäiskokon, jonne kaikki halukkaat ovat voineet tulla lämmittelemään. Jakkulan tallilla on toiminut myös KaRS:n kioski.   Maastoretket - jopa öiset - suuntautuivat Ontonnevalle päin. Jo useampana kesänä on kolmen, neljän ratsukon voimalla Jakkulasta ratsastettu Kortesjärvelle asti Annen tallille, yövytty tallin huoneessa ja seuraavana päivänä - paikat hellinä - taivallettu takaisin.

Ratsastuskilpailuja on käyty seuraamassa Kauhavalta Nurmossa SYP GP-estehyppykilpailuja ja Kortesjärveltä pariin otteeseen niinikään Nurmossa Pohjanmaan Pottia seuraten.

Sari on järjestänyt myös kesäleirejä hevosilla (Zero II, Nippu, Riveli...). Kerran Sari ratsasti pyynnöstä Ojutjärvelle helluntaiseurakunnan kesäleirille ja siellä odotti 70 innokasta talutettavaa. Oli siinä Rivelillekin työmaata! Lapuan kauppaoppilaitoksellakin piti syksyllä pyörähtää talutusratsstuksen merkeissä Syyssykäys messuilla. oulukuussa retkeiltiin Ypäjällä asti tutustumassa ratsastusopistoon sekä hevostalouden tutkimusasemaan.

Vuonna 1991 alussa käytiin suorittamassa perusmerkkejä Vaasan Hubertuksen maneesissa 13 tytön vahvuudella. Laukkakilpailut Kauhavan raviradalla saivat alkunsa tänä syksynä. Ensimmäisen mestaruuden vei nimiinsä parivaljakko Arja Tala ja Big Newport. Vuonna 1992 voiton veivät suorastaan lennokkaasti alahärmäläinen Kristiina Töyli ja Kipsuri Jakkulan tallilta.

Vuonna 1992 Riveli ja Piki osallistuivat näillä leveysasteilla verrattain suuriin estekisoihin Evijärven Vasikka-aholla. Talutusratsastusta tarvittiin taas Kauhavalla liikuntamessuilla. Juhannuksen alla urheilukentällä esitettiin historiallinen kavalkadi. Mitäs sellaisesta tulisi ilman hevosia ja nimenomaan suomenhevosia? Kipsuri ja kumppanit laukkasivatkin siellä niin tulista vauhtia ympäri kenttää, että pölypilvi vain jälkeen jäi. Isosompin talliin alkoi kerääntyä yhä enemmän hevosia shettisponien lisäksi. Satu hankki kokeneen kilpahevosen Liptonin ja vähän myöhemmin ketterän nf-ponin Sindy Polishin. Kesäleirejäkin pidettiin jo Isosompin tallilla. Samalla Sari alkoi vähentää ratsastuspuolen hevosiaan ja keskittyi enemmän raviurheiluun. Syksyllä olikin luontevaa siirtää puheenjohtajuus Soile Isosompin käsiin.

Nyt alkuvuodesta 1993 perustettiin KaRS:n toinen alajaosto, Alahärmän ratsastajat. Avointen ovien päivää vietettiin seuramme sihteerin, Päivi Alasen, tallilla. Esillä oli mm. eri hevosrotuja. Vastaavanlaisia tapahtumia tullaan järjestämään varmasti muuallakin. Säännöllinen valmennustoiminta on tänä talvena pyörähtänyt käyntiin. Satu kulkee Liptoninsa kanssa piirivalmennuksessa Nurmossa. Vetelin maneesissa kulkee valmennusta antamassa Tytti Palin, jonka jäljiltä niin hevoset kuin ratsastajatkinovat läpeensä hiestä märkiä. Tämän ovat saaneet kokea jo mm. Toora, Muisto, Lippis, Sindy, Piki ja Kinuski ratsastajineen.

Paljon on ehtinyt tapahtua näiden seuran yhdeksän olemassaolovuoden aikana. Mieleen on jäänyt monta mukavaa muistoa ja kiperää kokemusta. Puheenjohtaja ei kuitenkaan yksin jaksa vetää tällaista yli sadan jäsenen seuraa, vaan vetoapua tarvitaan runsaasti johtokunnalta ja jäseniltä ja erityisesti konkreettista työntekoa. Hevosten parissa puurtaminenhan on useimmiten juuri kovaa työtä. Ei muuta kuin kypärä päähän, malttia ja maalaisjärkeä mukaan ja ratsastamaan!

Raapusteli Anne Rintala-Syväjärvi, julkaistu KaRS:n jäsenlehdessä 1/93

HISTORIIKKIA, OSA 2

Toiset kymmenen vuotta.

Kaksikymmentä vuotta on vierähtänyt siitä, kun KaRS perustettiin. Vuosien 1984 - 1993 historiikin kirjoitti Anne Rintala-Syväjärvi seuran ensimmäiseen jäsenlehteen 1/93, ja paljon oli siihen mennessä jo tapahtunut. Ei ole helppoa tiivistää kymmentä seuraavaakaan vuotta, tuntuu että tapahtumia on ollut vielä enemmän. Mutta yritetään!

Kilpailuita on järjestetty lukuisia, mainitsen niistä vain osan. Perinteisesti syksyisin on järjestetty lähes joka vuonna mestaruuskilpailut (laukka-, este- tai kouluratsastus), Häjyylyissä on lähes joka vuosi ollut este- tai koulukisat, lisäksi on ollut usein parit muutkin kilpailut ja esim. matkaratsastuskilpailuita on järjestetty lähes ainoana täällä alueella. Seuran toiminta muuttui toisella kymmenpuoliskolla, kun alettiin järjestää ratsastuskilpailuita. Aiemmin toiminta painottui pitkälti heppakerhotoimintaan, ratsastusretkiin ja Annen tallin leireihin.

Seura laajeni 1993 tammikuussa, jolloin perustettiin toinen alajaosto Alahärmän Ratsastajat AHR, tätä ennen oli toiminnassa jo toinen alajaosto Kortesjärven ratsastajat, KoRat. Vuonna 1993 helmikuussa AHR järjesti Alasen tallilla avointen ovien päivän ja ratsastusnäytöksiä. Isosompin tallilla pidettiin samanlainen tapahtuma maaliskuussa. Keväällä seura vuokrasi 2 kuukaudeksi "Villen" eli Vihrastöi-nimisen puoliveriruunan, jolla halukkaille järjestettiin tunteja. Hoitokurssikin pidettiin innokkaille nuorille. Pääsiäisenä vaellettiin Alahärmästä Ekolankylään. Ratsastusvalmennuksia kävi pitämässä tomera Tytti Palin Kalajoelta ja Soili Kojola Ilmajoelta. Isosompissa Kauhavalla pyörivät ratsastustunnit ja leirit ja Kujasen maatilalla aloiteltiin tuntitoiminnan järjestämistä. Heinäkuussa järjestettiin Härmälääsissä Häjyylyissä pukuratsastusnäytös ja seuran osasto oli koulukeskuksen luokassa. Syksyllä kisattiin Kauhavan raviradalla laukkamestaruuksista ja vuoden lopulla retkeiltiin Ypäjälle avointen ovien päivän näytökseen. Seuran ensimmäinen jäsenlehti ilmestyi loppuvuodesta.

1994 juhlittiin siis kymmenettä toimintavuotta. Seuran puheenjohtajaksi valittiin alahärmäläinen Päivi Alanen. KaRS:lla oli ensimmäistä kertaa edustajia piiritasolla (nyk. aluetaso), mm. Bartel/Terhi Saari (nyk. Tyni) ja Piia Lehtinen/ Sindy Polish. Laukkakilpailut pidettiin keväällä Härmän raviradalla ja syksyllä ratkottiin Kauhavan raviradalla seuran historian viimeisiksi jääneet laukkamestaruudet. Lajin vaarallisuuden vuoksi seuraavana vuonna siirryttiin "yhdistettyyn" (koulu+este) mestaruuteen. -94 vuodesta eteenpäin alkoi säännöllinen este- ja koulukilpailuiden järjestäminen. Alasen tallilla aloitettiin pari vuotta kestänyt ratsastustuntien pitäminen. Juhlavuotta juhlittiin retkeilemällä, kesällä Pohjanmaan Potti-estekisoihin ja syksyllä Niinisalon varuskuntaan, jossa käytiin mielenkiintoisessa museossa ja ratsastettiin entisillä armeijan hevosilla. Retkellä oli mukana täysi bussilastillinen seuran jäseniä.

1995 keväällä suoritettiin ratsastusmerkkejä Alavuden ratsastuskoululla. Toukokuussa järjestettiin Kauhavalla Kalevi Karin tallilla Hevosen Viikko, jossa KaRS:n osasto ja kaksi hevosta oli mukana. Saman viikonsunnuntaina järjestettiin Kauhavan raviradalla ensimmäiset estekilpailut. Heinäkuussa järjestettiin ensimmäistä kertaa sittemmin perinteeksi muodostuneet Häjyylykilpailut, ne ovat olleet vuosittain joko este- tai koulukilpailuita. Saman vuoden syksyllä pidettiin myös 20 km matkaratsastuskilpailut Haaruksessa. Terhi Saari ja Bartel edustivat seuraa kisaten piirikilpailuissa esteitä hyvällä menestyksellä, ja kisasivat jopa yhdet kenttäkilpailutkin. Yhdistetyn koulu+estemestaruuden ensimmäinen voittaja oli Liisa Mustikkamaa (nyk. Luomanmäki) / Don Ferry. Soili Kojola kulki valmentamassa ratsukoita Kortesjärvellä ja Alahärmässä. Vuoden lopulla retkeiltiin vielä HIHS:n Helsinkiin.

1996 Lappajärvelle perustettiin KaRS:n alajaosto Lappajärven ratsastajat, joka myöhemmin irtautui omaksi seurakseen. Kortesjärvellä järjestettiin ensimmäiset seuratason estekilpailut ja Häjyylyestekilpailuissa oli todella paljon osallistujia. Pauli Väyrynen Kirkkonummelta aloitti viikonloppukurssien pitämisen Alasen tallilla. Ensimmäinen Viron ratsastusretki järjestettiin syksyllä Alahärmän ystävyyskuntaan Tahkurantaan Pärnun lähistölle. Seura anoi Kauhavan kaupungilta raviradan keskelle suunnitellulle ratsastuskentälle avustusta ja sai ruhtinaalliset 25.000 mk, ja kentän suunnittelu aloitettiin.

1997 oli jälleen vilkas kilpailuvuosi. Mestaruuskilpailut eriytettiin omiksi koulu- sekä estekilpailuiksi. Aluetasolle nousi uusi kilpailija eli Jenni Lahti / The Jolly Joker. Viron retki järjestettiin Niitväljaan. Kauhavan ratsastuskentän pohjatyöt aloitettiin.

1998 pidettiin Pauli Väyrysen suosittuja viikonloppukursseja kahdesti vuodessa. Alue-esteitä kilpailivat mm. Kati Kumpula / Comtesse Genie, Elina Luoma-aho / Tähti III, Mervi Takala / Essika Girl, Anni Lantela / Marie ja Jenni Lahti / The Jolly Joker(osallistuivat myös Villivarsa-cupiin Luvialla!). Aluekoulua kilpailivat Päivi Alanen / Jämerä ja Heidi Ruuska / Vesan Vintiö. Viron retki suuntautui Muhuun Saarenmaalle. Minna Kontiainen (nyk. Paasonen) aloitti pitämään ratsastustunteja Purmojärvellä. Leena Kurikka kävi luennoimassa Minnan tallilla. Kujaseen aloitettiin rakentamaan maneesia.

1999 Seura täytti 15 vuotta! Viron retki suuntautui Tarttoon Saksa-tallille, joka osoittautui laadukkaaksi paikaksi majoituksen ja hevosten puolesta. Kauhavan ratsastuskenttä valmistui, kun sinne lisättiin pintamateriaali. Jenni Lahti / The Jolly Joker voitti alue-esteissä junioreiden hallimestaruuden ja kouluratsastuksessa kolmas, ja kilpaili jälleen Villivarsa-cupissa. Syksyllä retkeiltiin HIHS:n täydellä bussilastilla.

2000 uuden vuosituhannen vaihtuessa saimme uuden hienon talvikilpailupaikan Kujasen vastavalmistuneesta maneesista. Kauhavalaisen Mirja Arzin kouluvalmennukset alkoivat. Häjyylyissä oli estekilpailut, ja Viron retki suuntautui Hiidenmaalle Kassarin niemimaalle. Ratsastus matalassa rantavedessä oli unohtumattoman märkä kokemus! 2001 toiminta painottui kursseihin, mm. Centered Riding-kurssi Alasen Tallilla ja rentouta hevosesi-lännenratsastuskurssi Minna Paasosen tallilla. Viron retki tehtiin Viitnaan, jossa oli tosi hienot hevoset ja puitteet. Loppuvuodesta retkeiltiin jälleen HIHS:n. Heppakerhotoimintaa järjestettiin Minnan ja Annen talleilla Kortesjärvellä. 2002 maaliskuussa tehtiin jälleen historiaa, sillä seura järjesti ensimmäiset aluekilpailut, paikkana oli Kujasen maneesi. Centered Riding kursseja pidettiin Alasen tallilla. Viron retki tehtiin Tallinnaan, retki järjestettiin toistaiseksi viimeistä kertaa osallistujamäärän pienennyttyä huomattavasti. Syksyllä pidettiin viimeinkin Kauhavan ratsastuskentän avajaiset, joissa esiteltiin ratsastuksen eri lajeja ja lopuksi järjestettiin kouluratsastuskilpailut. Seuran uudeksi (tai pikemmin "vanhaksi tutuksi"!) puheenjohtajaksi valittiin syksyllä Anne Rintala-Syväjärvi. Annen aktiivisen toiminnan ansiosta aloitettiin vaellusreitistön suunnittelu välillä Kauhava-Kortesjärvi-Alahärmä. Anomus reitistön rahoituksesta jätettiin Aisaparille/TE-keskukselle marraskuussa. Mirja Arzin säännöllinen valmennus pyöri Kujasen tallilla ja Minna Paasosen tallilla.

2003 Kauhavalle saatiin jälleen heppakerhotoimintaa, jota veti Ulla Tamminen. Kauhavan ja Kortesjärven kerhot anoivat SLU:lta kerhotoiminta-avustusta, ja saivat sitä ruhtinaalliset 500 €. Reitistön suunnittelua jatkettiin kartoittamalla mahdolliset reitit ja kyselemällä lupia niiden käyttämiseen. Syksyllä retkeiltiin Ypäjälle ja läheiselle Merjan Tallille. Valokuvauskilpailun tuotoksena valmistui upea hevoskalenteri, jota myymällä rahoitettiin reitistö-hanketta, ja muuta toimintaa kuten esim. valmennuksia. Säännöllinen valmennustoiminta jatkui edellisvuosien malliin.

Siinäpä historiikkia kerrakseen!! Paljon on kavionjälkiä jäänyt kentille ja maastoihin, mitä liekään nurkan takana tulevaisuudessa odottamassa…!?!

- historiikin kokosi Päivi Alanen -